Diensten

Om u een goede indruk te geven van het dienstenpakket, beschrijf ik hierna een aantal concrete voorbeelden uit de praktijk. Omdat iedere situatie weer anders is, krijgt u vooraf altijd eerst een opgave van de werkzaamheden en de daaraan verbonden kosten. Staat uw situatie er niet bij, maak dan even een vrijblijvende afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Voorbeeld 1: Aanschaf van een laptop/netbook/tablet of desktop computer  

De aanleiding voor de aanschaf van een nieuwe computer is vaak dat de oude defect of heel erg "traag" is geworden. Kijk maar bij Voorbeeld 2.

 • De aanschaf van een nieuwe computer wordt bepaald door zaken als:
  - waar komt de computer te staan
  - wordt hij ook op andere plaatsen gebruikt
  - hoe groot moet het scherm zijn
  - welke voorzieningen zijn gewenst
  - welke programma's moeten erop komen te staan
  - is er voorkeur voor een bepaald merk
  - en vooral wat is uw totale budget
 • Het prijsverschil tussen een laptop en een desktop is niet zo groot meer. Een laptop is vooral handig als je in de huiskamer wilt werken terwijl de partner bijvoorbeeld TV wil kijken. Je hebt dan toch contact met elkaar. Een laptop heeft het grote voordeel dat je hem mee kunt nemen naar een andere plaats in huis of elders. Een moderne laptop heeft standaard een voorziening om draadloos te kunnen internetten. Uiteraard moet het modem en de router (dat is het kastje dat door KPN of UPC of Ziggo is geleverd) daarvoor geschikt zijn. Maar het is altijd mogelijk om daar voor weining geld een voorziening voor te maken. Een goed overzicht om te bepalen waaraan allemaal gedacht worden bij een laptop, vindt je hier: http://pc-en-internet.infonu.nl/diversen/13637-hoe-kies-ik-de-ideale-laptop.html
 • Een netbook kun je het beste zien als een kleine vorm van een laptop. Heel handig om mee te nemen, maar als je er lang mee moet werken, dan vinden sommige mensen het scherm wel erg klein. Een afweging tussen laptop en netbook vindt je bijvoorbeeld op deze website: http://www.besteproduct.nl/artikelen/Koopgids__Een_laptop_of_netbook_kopen__tips_.html
 • Een tablet is een tussenvorm van een netbook en een telefoon met touchscreen (aanraakscherm). De meest bekende op dit moment is de Ipad van Apple, maar het aantal merken en soorten groeit met de dag. De concurrentie is groot. Bedenk dus goed wat je er mee wilt doen. Als je bijvoorbeeld veel documenten moet maken, dan is het typen hiermee meestal minder handig. Een afweging van diverse aspecten vindt je hier: http://www.tabletguide.nl/1554/waar-op-letten-kopen-tablet-1-3/

 • Bepaal eerst het budget dat je ervoor over hebt. Mooie dingen kosten meestal extra geld. Het beste is om alle wensen op een rijtje te zetten. De bijkomende kosten van installatie kunnen we samen bepalen. Dan weet je welke bedrag je over hebt voor de aanschaf. Dan kijken we samen naar de vele mogelijkheden en maken een voorlopige keuze. Dan volgt de prijsvergelijking bij diverse leveranciers. Soms zit er een groot verschil in prijs voor hetzelfde apparaat. Neem rustig de tijd om een goede afweging te maken. Laat je niet te snel verleiden door een "geweldige" aanbieding. Die zijn er de volgende week ook weer!

  Voorbeeld 2: Defect van uw huidige computer                                              

  De reparatie van een laptop is binnen de garantietermijn eigenlijk nooit een probleem. Waar u wel rekening mee moet houden is dat in vrijwel alle gevallen uw harde schijf door de fabriek wordt leeg gemaakt en dat u dus allle opgeslagen documenten en foto's kwijt bent. Heeft u geen backup, probeer dan alsnog om dit te doen voordat de laptop wordt opgestuurd. Buiten de garantieperiode is reparatie door de leverancier sterk afhankelijk van de "ouderdom" van de laptop. Verzendkosten, onderzoekskosten en raparatie bedragen tezamen al gauw een paar honderd euro. De vraag is dan of dat de moeite waard is. Overleg is altijd de beste weg om te bezien of de aanschaf van een nieuwe niet beter is.

  Bij een desktop is dit anders. De problemen treden vaak op na 5 tot 6 jaar. Een van de makkelijke oplossingen is vaak om de computer door ons te laten "schoonmaken". Dan worden alle kabels gecontroleerd, de machine wordt van binnen gereinigd en
  gecontroleerd. Windows wordt ook opgeschoond en alle overbodige zaken worden van de computer verwijderd. Een defecte harde schijf is altijd makkelijk te vervangen. Denk er wel aan dat van een defecte harde schijf niet altijd de gegevens kunnen worden gered. Zorg dus tevoren voor een goede backup. Samen bekijken we of dit voldoende soelaas biedt of dat we toch beter naar een nieuwe kunnen gaan kijken. Vaak zijn in de loop der jaren ook nieuwe wensen ontstaan voor het gebruik van de computer
  .

  Voorbeeld 3: Het maken van een klein thuisnetwerk                                 

 • Zodra er meer dan één computer in huis is, kan het aantrekkelijk zijn om een eigen netwerk te maken.
 • Computers kunnen dan intern makkelijk met elkaar in verbinding staan en ook het gebruik van een gezamenlijke printer is eenvoudig te regelen.
 • Het netwerk kan zowel bekabeld als draadloos worden uitgevoerd.
 • De kosten zijn relatief vrij laag.
 • Informeer eens naar de mogelijkheden voor u thuis.

  Voorbeeld 4: De aanschaf en installatie van een nieuwe printer    

 • Als u aan een nieuwe printer toe bent, kijken we samen naar de vele mogelijkheden.
 • Tegenwoordig zijn draadloze printers ook zeer betaalbaar. De keuze in printers is enorm groot.
 • Let vooral ook op het inktverbruik. De installatie is meestal eenvoudig en kunt u voor een geringe meerprijs deskundig door ons laten uitvoeren.
 • Heeft u een netwerk, dan zorgen we ook dat alle computers gebruik kunnen maken van de nieuwe printer.

  Voorbeeld 5: Installatie van software zoals Microsoft Office          

 • De aanschaf en installatie van software is voor veel mensen toch nog wel eens een probleem.
 • Let goed op dat u een geldige licentie heeft.
 • Wilt u hulp bij installatie, schakel ons dan in.
 • Voor een gering bedrag zorgen wij voor een goede installatie en geven tegelijkertijd bij u thuis de nodige uitleg.

  Voorbeeld 6: Begeleiding en instructie aan huis                                                 

  U koopt een prachtige nieuwe computer of u krijgt een wat ouder exemplaar van een kennis of familielid. En dan? U heeft er eigenlijk nooit mee leren werken. Dat is geen schande. Maar neem even de tijd en de moeite voor wat begeleiding en instructie aan huis. Samen maken we een lijstje van dingen die u moet leren en we nemen alles door in de praktijk op uw eigen computer thuis. Vervolgens gaat u aan de slag en kunt u steeds met vragen bij ons terecht en indien nodig maken we weer een afspraak voor een extra trainingsochtend bij u thuis. Vooraf maken we een vaste prijsafspraak zodat u precies weet waar u aan toe bent. Als u een auto koopt heeft u ook eerst een rijbewijs gehaald.

  Voorbeeld 7: Een workshop Excel op maat                                        

  U heeft al wat ervaring met uw computer. U beheerst al heel wat programma's. Word, mail en internet zijn niet helemaal vreemd meer. Maar u wilt zo graag wat meer weten van Excel. Wat kun je daar mee in de dagelijkse praktijk. Hoe maak ik een huishoudboekje? Hoe kan een vakantiebudget plannen? Hoe werk ik met lijsten in Excel? Dat zijn allemaal onderwerpen die in een praktijkgerichte workshop aan de orde komen. Heeft u belangstelling, laat het ons weten en zodra we een groepje cursisten hebben, organiseren we een nieuwe workshop, waarbij u vooraf uw eigen onderwerpen mag inbrengen. Zo leert u dingen waar u ook zelf iets aan heeft.

  Voorbeeld 8: Het maken van een eigen website                               

 • Als u een internetabonnement heeft dan heeft u ook altijd ruimte toegewezen gekregen om er een eigen website op te zetten. Maar misschien heeft u wel meer aspiraties en wilt u website die er professioneel uitziet en met uw eigen naam. Er zijn diverse mogelijkheden om ook met een bepertkt budget een professioneel uitziende webiste te make. Neem contact op en we bespreken vrijblijvend de mogelijkheden.

   

Aandachtspunten

 • Aanschaf van hardware geschiedt altijd in overleg. Ik probeer te zoeken naar de gunstigste prijs van het moment.
 • De markt van computers verandert zo snel dat ik liever geen voorraad aanhoud. Daarmee wordt bereikt dat u altijd bij-de-tijd bent met uw aanschaf.
 • Levertijden zijn tegenwoordig heel kort, zodat u meestal niet lang hoeft te wachten op een bestelling.
 • Vrijwel alles is te koop op internet. Maar ... doe altijd een prijsvergelijking voordat u iets aanschaft.Soms scheelt het honderden euro's.